Manja slova Veća slova RSS
>

Udruženje “Cetinje” iz SAD slavi 22 godine od osnivanja

Udruženje “Cetinje” iz SAD slavi 22 godine od osnivanja
Datum objave: 21.09.2020 12:01 | Autor: uzd

Ispis Štampaj stranicu


Udruženje “Cetinje” osnovano je od strane crnogorskih iseljenika u američkoj državi Michigan daleke 1998. godine. Osnovali su ga crnogorski iseljenici u želji da pruže podršku svojoj matičnoj državi u njenim težnjama ka obnovi nezavisnosti i državnom suverenitetu.

U tom trenutku od presudnog značaja za državu Crnu Goru, uz nju je čvrsto stajala njena dijaspora. Širom svijeta dijaspora je organizovala druženja i susrete sa kojih je slala snažnu podršku Crnoj Gori na putu njenog osamostaljenja.

Udruženje “Cetinje” aktivno se odazivalo i prisustvovalo ovim druženjima. Tadašnji predsjednik udruženja Mirsad Jahović prisustvovao je Prvom svjetskom kongresu iseljenika 1999. godine i Drugom svjetskom kongresu iseljenika 2002. godine koji je održan u Njujorku. Udruženje je bilo prisutno i na "Crnogorskom pikniku" u Torontu koji su organizovali Vojislav Rašović i Branko Aleksić. Saradnja je ostvarivana i sa iseljeničkim organizacijama u Evropi. Vrlo značajne su bile posjete iseljeničkim zajednicama u Norveškoj, Holandiji, Njemačkoj i Austriji.

Udruženje je ostvarilo plodotvornu saradnju sa mnogim crnogorskim patriotama i udruženjima širom svijeta. Posebno je ponosno na saradnju sa Kulturnim centrom "Rumija" koji je dugo vodio Bećir Ćubić, potom sa asocijacijama koje je vodio Blažo Sredanović, Tomo Djonaj, Ljubo Dabović, Vojo Vuksanović i mnogi drugi. Gosti na manifestacijama ovog udruženja bili su razni ugledni nacionalni i društveni radnici iz Crne Gore. Osvjedočeni prijatelji udruženja su bili Božidar Jaredić, Žarko Rakčević kao i Vladika Mihailo. Udruženje je intenzivno i dugo pomagalo Crnogorsku pravoslavnu crkvu na Cetinju, a humanitarnim radom bavilo se i udruženje i njegovi članovi pojedinačno. Udruženje “Cetinje” je za ove 22 godine mijenjalo sjedište u SAD. Prošle godine je konstitituisalo sa još nekoliko udruženja Uniju CG USA Global, odnosno globalnu uniju crnogorskih udruženja gdje je posredno ostvarilo saradnju sa mnogim asocijacijama udruženja iz Hrvatske, Srbije i Južne Amerike. Udruženje "Cetinje" sada vodi crnogorski iseljenik Predrag Pedja Marković.