Manja slova Veća slova RSS
>

Predsjednica Kulturno-informativnog centra Crne Gore u Luksemburgu u posjeti Upravi

Predsjednica Kulturno-informativnog centra Crne Gore u Luksemburgu u posjeti Upravi
Datum objave: 21.09.2020 14:00 | Autor: uzd

Ispis Štampaj stranicu


Pomoćnica direktora Uprave za dijasporu Elvira Bekteši danas je u prostorijama Uprave za dijasporu razgovarala sa gospođom Fetijom Kalač, predsjednicom Kulturno-informativnog centra Crne Gore u Luksemburgu. Sastanku je prisustvovao i Alen Mujević, viši savjetnik u Upravi za dijasporu.

Kalač je upoznala pomoćnicu Bekteši sa planovima i aktivnostima koje ima udruženje na čijem je čelu, a koje je kako je navela „ uprkos činjenici da se radi o novijem udruženju, uspjelo da za kratko vrijeme realizuje brojne projekte. Kulturno informativni centar Crne Gore u Luksemburgu ima svoj vrlo posjećen internet portal, uprkos pandemiji korona virusa ove godine je realizovalo i proslavu Dana državnosti Crne Gore, a inicijator je i otvaranja avio linije na realaciji Luksemburg Crna Gora.

Iako je zbog pandemije ova linija u julu otkazana, Kalač je najavila da će linija na relaciji Luksemburg –Podgorica biti otvorena od 18. decemra 2020.godine do 29. marta 2021.godine. Letove će obavljati luksemburška aviokompanija Luxair i to dva puta sedmično, ponedeljkom i petkom.

Bekteši je izrazila zadovoljstvo zbog informacije o uspostavljanju avio linije na relaciji Luksemburg – Crna Gora koja ne samo da će približiti dvije zemlje i biti značajna za promociju Crne Gore kao turističke destinacije, već i našoj brojnoj dijaspori koja živi i radi u Luksemburgu približiti njihovu matičnu zemlju i olakšati posjete njihovim porodicama u Crnoj Gori.

U nastavku susreta je razgovarano o daljim planovima i aktivnostima Uprave za dijasporu, ali i Kulturno-informativnog centra Crne Gore u Luksemburgu.

S tim u vezi Bekteši je naglasila da uprkos pandemiji Uprava za dijasporu održava blisku komunikaciju i saradnju sa našom dijasporom širom svijeta, da se pronalaze alternativni načini komunikacije i saradnje o čemu svjedoči i podatak da je ovogodišnja sjednica Savjeta za saradnju sa dijasporom vrlo uspješno realizovana elektronskim putem uz značajan doprinos naše dijaspore iz Luksemburga.

Dogovarajući pomoć i saradnju na realizaciji ideje o formiranju Botaničke bašte Crne Gore u Luksemburgu koju je pokrenuo Kulturno informativni centar na čelu sa gospođom Kalač, sagovornici su se složili da se i u ovim uslovima puno toga može odraditi, dok pojedini projekti moraju sačekati sa realizacijom.

Kalač je zahvalila Upravi na dosadašnjoj saradnji i naglasila da očekuje njen nastavak na budućim projektima Centra koji su u interesu Crne Gore i njene dijaspore u ovoj zemlji.